zondag 20 november 2011

KlasfotoIk ben toch zo oud nog niet, denk ik af en toe, als ik geconfronteerd word met dingen die nog steeds hetzelfde zijn als 25 jaar geleden. De dolfijnenshow in Brugge bijvoorbeeld of ook het fenomeen klasfoto's.

Want vergis u niet, u zou denken dat dit in het digitale tijdperk van vandaag al lang niet meer bestaat, maar niets is minder waar. De kindertjes krijgen nog altijd een briefje mee naar huis met de vraag hen de volgende dag eens naar school te sturen zonder chocomond en met gekamde haren. En een week of twee later vind je in hun boekentassen nog steeds de volledige serie: de klasfoto, de grote foto voor op de kast bij de bomma en de kleine fotootjes voor in de portefeuille.
En nog steeds word je voor de keuze gesteld, ofwel betaal je ofwel belanden de lieve kindergezichtjes in de vuilbak. Ik heb dat altijd een beetje raar gevonden, zo dat ze toch die foto's maken maar dan liever in de vuilbak smijten dan hem gratis weg te geven. Of zou er daar ergens nog een markt voor bestaan, zo op een verdoken hoekje op e-bay, de verkoop van ongewenste kindergezichtjes.

Maar dit keer overweeg ik ze dan toch maar eens te kopen. Al is het maar omdat dit een heel goede reden is om een nieuwe  trendy portefeuille te kopen waar dergelijke kindergezichtjes in passen. Maar ook omdat dit een beetje een goed doel steunen is, zoals geld geven aan broederlijk delen of beter nog een kalender kopen van de brandweer.
Probeer maar eens te overleven als fotograaf als je niet Alex Vanhee of Stefaan Vanfleteren heet.
We moeten verheugd zijn dat er nog zoiets bestaat als schoolfotografen.


Elke maand nemen we een foto in de fotocabine.
Neem ook eens een kijkje bij de andere deelnemende blogs.

7 opmerkingen:

 1. Ze staat er ook wel heel erg lief op :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik koop die altijd. Dan heb je tenminste één foto van uw kinderen per jaar. Ze zijn nooit thuis om ze zelf te fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ zapnimf: drop uw kinderen eens bij een vriend(in) die fotografie als hobby heeft, zo doet Elke dat.

  Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Niet origineel, ik weet het, maar wij geven die grote foto elk jaar aan de bomma en ze is daar superblij mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik koop ze ook ieder jaar! Het zijn plechtige staatsfoto's met uniform. En zoals Veerle zegt: oma's zijn er dol op! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ze zijn ook nooit thuis om ze bij een fotograferende vriendin te droppen.
  En als ik daar heel hard over nadenk, heb ik zelfs geen fotograferende vriendin.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Bij onze kids wordt dat al jaaaaaaren niet meer gedaan...Hippe school?? :) Heb er dus enkel herinneringen aan uit eigen kindtijd

  BeantwoordenVerwijderen