donderdag 14 februari 2013

Terugkerende Tonijn

Oké, ik had niet verwacht dat het daar altijd van pastinaak en adukiboontjesburger zou zijn in de kooklabo's van de opleiding dieetleer. Maar die eerste les in september alwaar ik mijn kooktechnieken moest bijschaven was ik toch een beetje geschrokken. Op het menu stond namelijk tonijn.
Nu vind ik tonijn iets dat je niet meer moet eten, hoe lekker dat ook mag zijn. Zelfs al ben je een non-believer met drie SUV's in uw garage, tonijn, je moet daarbij nadenken voor je dat in je mond steekt.

En dus maakte ik na de les heel vriendelijk en sereen de opmerking dat ik dat wel jammer vond.  En de juf die zei heel vriendelijk en sereen dat ze de opmerking zou onthouden, want dat ik misschien wel een punt had.

En toen, zoveel maanden later was het examen. En wat kreeg ik op mijn bord dat ik moest omtoveren in iets lekkers: een tonijn.
En toen deed ik  heel rebels, ik bakte hem zeker een kwartier zodat de sappige tonijn veranderde in een uitgedroogde harde lap en ik overgoot hem met een portie geschifte  béarnaisesaus.

Het zal ze leren, die tonijnminnende mensen.

Over twee weken weet ik of ik volgend jaar nog eens tonijn mag gaan klaarmaken.

10 opmerkingen:

 1. zonde van die portie tonijn die je om zeep hielp ....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed dat je die opmerking maakte. De juf had hem blijkbaar niet onthouden maar misschien dat ze zich nu toch vaag iets herinnerde :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Niet alle tonijnsoorten zijn even sterk bedreigd. Er zijn er zelfs die in aquacultuur gekweekt worden (al is dat vaak vergelijkbaar met de intensieve landbouw en zijn daar dus ook milieuproblemen mee verbonden). Dus om zomaar te beweren dat je tonijn niet meer mag eten vind ik een beetje te kort door de bocht. Zoals steeds is het verhaal ingewikkelder dan dat...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Groot gelijk.
  Wij bestellen ok al een hele tijd geen tonijn meer op een ander. (en bij ons thuis)

  @nachtbraker : en hoe moeten wij dat dan rieken dat het gekweekte is?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik eet wekelijks tonijn en rij dan met mijn Range naar de buurtwinkel om wat genetisch gemanipuleerde dessertjes, zalig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wij zijn oprecht blij dat jij zo trots bent op jezelf. Zelfzekerheid is een belangrijke eigenschap in het leven. Laat het u smaken.

   Verwijderen
  2. Wat ik vind van bedreigde diersoorten: Het is juist nu dat we ze moeten eten, terwijl er nog zijn. ;)

   Verwijderen
 6. We mogen inderdaad niet verwachten dat iedereen een zeker niveau van intelligentie heeft maar toch vind ik het nog altijd bizar dat dat hele simpele biologielesje uit het tweede middelbaar, dat van die voedselpiramide enzo, blijkbaar toch moeilijk te begrijpen is voor tal van mensen. Ik ben daar ook soms jaloers op, zou het niet gemakkelijker zijn gewoon wat dommer te zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb dat ook altijd al gezegd: waarom sta ik wel stil bij dingen, terwijl het zoveel gemakkelijker zou zijn van mij er niets van aan te trekken, wekelijks tonijn te eten, wel een Range kopen en er niet mee in te zitten dat ik genetisch stuff en bedreigde diersoorten eet... Een oppervlakkig leven, heel soms toch iets om jaloers op te zijn.

  Hoewel..... k gun het ze liever niet! ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is toch maar zalig om oppervlakkig te zijn, eten wat je lekker vindt, cruisen in de Range of Porsche, 6 x per jaar met het vliegtuig naar warme oorden en zo kunnen wij nog een tijdje doorgaan. Dat de generaties na ons hun plan trekken ;-)))

   Verwijderen