donderdag 29 november 2012

Action

Eerst was ik op een congres en ging het over razend interessante dingen zoals: hoe gaan we straks 9 miljard mensen voeden, zonder er eerst 5 miljard te laten creperen?
En toen was het congres gedaan en ging ik naar een andere vergadering. Een vergadering over een feest. Een feest waar we kindjes gelukkig willen maken. 
En toen kwam het idee om er een eendjeskraam te zetten en er allerlei goedkope brol van 'den Action' in te leggen. En ik was nog altijd geïnspireerd door dat congres en zei dat dat toch niet kon.
Maar ik pakte het verkeerd aan, ik zei iets over het feit dat brol gemaakt wordt in China, door kleine kindjes.
En toen zeiden ze dat mijn gsm ook in China gemaakt was,... door nog kleinere kindjes.
En toen stond ik daar weer, niet wetend wat te zeggen.

De kerstfeesten komen er aan, net als de familiedinertjes.

Ik wil me alvast voorbereiden op die discussies over het feit dat ik met de auto gekomen ben en dat mijn schoenen van leer zijn.
Kan iemand me alvast een beetje op weg helpen?

8 opmerkingen:

 1. Ja maar, voor goedkope brol uit den Action zijn wel gemakkelijk alternatieven te vinden he. Toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach, zie het zo: alle beetjes helpen. Het feit dat je je ervan bewust bent en alternatieven overweegt of voorstelt is toch al beter dan de overgrote meerderheid van de mensen rondom je, niet? Je kunt geen 100% ethisch verantwoord bestaan leiden (of lijden? :-)), tenzij je naakt in een hol gaat kruipen en de ganse dag je eigen zelfgekweekte sla zit op te vreten ;-) Ik zou me die meningen van anderen toch niet teveel aantrekken...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als individu en/of gezin kan je je bewust zijn en zoveel als mogelijk is je aankopen bv. daarop afstemmen. Om het hele systeem van uitbuiting in lage loonlanden aan te pakken is een mentaliteitswijziging nodig op het vlak van economisch denken en hebben regeringen en bedrijven deze medeverantwoordelijkheid. Organisaties die dit aankaarten, kan je steunen. Ik koop zelf liever 'duurdere' dingen die lang meegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als iedereen zijn (misschien kleine) steentje bijdraagt, maakt dat alles bij elkaar toch al heel veel steentjes, en dat loont dan toch sowieso de moeite, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. steen in de kikkerpoel smijten, altijd goed
  ik was het volledig met je eens !
  charlie

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Gewoon teruggeven, dat werkt altijd.
  Ik zoom even in op de discussie:
  -Elke: "Maar brol uit den Action, dat kunnen we niet maken, dat is gemaakt door kinderen en is niet duurzaam."
  -ProtesterendeMens: "Ah, en jouw gsm is wel ethisch? En jouw schoenen, denk je dat die ethisch zijn?"
  -MildeEthischeElke: "Omdat het ene slecht is, wil je daarom het andere ook maar slecht doen? Wat zou er gebeuren als iedereen zo dacht?"
  -ProtesterendeMensDieGeschrokkenIs: "...euh"
  -MildeEthischeElkeMaaktHaarGoal: "Je kan gewoon niet alles goed doen, maar dat sluit niet uit dat alle beetjes helpen. Iedereen wil toch af en toe 't beste voor zijn kinderen?" (=appeleren aan iedereen, die iedereen knikt dan vervolgens, zelfs al twijfelen ze nog)
  -TevredenElke leunt terug achterover, want zo simpel was het.

  Als dat niet werkt, zijn stenen in de kikkerpoel nog een voortreffelijk plan B, vind ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik heb geen tips. Bij mij in de familie zetten ze mij meestal al buitenspel door op voorhand te zeggen: "ik weet dat gij er anders over denkt maar..."

  BeantwoordenVerwijderen