woensdag 22 februari 2012

Ikea- etiquette

Al eens naar de Ikea geweest in een schoolvakantie? 
Moet je eens doen, wel niet omdat je gauw een kastje wil kopen, eerder omdat je houdt van sociologische experimenten. Want in de schoolvakanties dan komt men van heinde en ver naar de Ikea van Gent. Vanuit Oostrozebeke komen Francine en Jean-Marie afgezakt met hun kleinkinders. Je kunt ze geen ongelijk geven, de Ikea dat is de ideale gezinsuitstap. 
Je kunt de stress zo van hun gezichten aflezen, stress omdat dat toch wel raar is zo met van die potloodjes en dan zelf je kast gaan halen. Stress die waarschijnlijk al begonnen is deze morgen met het instellen van de GPS en pas zal eindigen over een week of twee als die kast in elkaar zit.

Maar in het restaurant daar beleven sociologen volgens mij hun hoogtepunt. Want eens Francine en Jean-Marie  door hebben hoe dat gaat zo eerst betalen voor je leeg glas en het daarna pas vullen. Dan komt de ware aard van het beestje naar boven. 
Die ware aard die altijd opduikt als er iets gratis of quasi gratis (zoals het eten van de Ikea) weggeven wordt aan een grote menigte. 
Bij de Ikea-bezoeker wordt dan de grote trukendoos geopend. Cola drinken uit koffiekopjes, want voor een koffiekopje betaal je toch wel 25 cent minder. Vijfkoppige gezinnen die plots besluiten dat ze uit één beker gaan drinken. Of kopjes die worden weggemoffeld in sjakosjen omdat ze misschien om vier uur nog eens een koffie zullen drinken.

Maar mijn hoogtepunt was toch de familie naast me die besloot het voltallige Ikea-bestek in hun rugzak te steken onder het motto 'ze hebben er hier toch genoeg'.

En zo hadden mijn dochters en ik weer een boeiende dag vandaag.

5 opmerkingen:

 1. Ikea haalt zo te zien het beste in de mensen naar boven. Een volledig bestek meenemen, je moet het maar durven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Maar ze hebben echt wel bestek genoeg hoor. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @ emilie: ook nog getjoept bestek van den ikea liggen, ja? ;-)

  B.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Neen gij, de koffie is even duur als de cola, maar dan kan je bij je eten een cola drinken en achteraf een koffie (toch allebei à volonté). Dat is gewoon slim. Euh... ja dus.

  BeantwoordenVerwijderen