maandag 6 februari 2012

De kleuterschool

Een kleuterschool, dat is toch een fantastische uitvinding. Je zet daar je kind af als het nauwelijks uit de pampers is en nog maar net aan de twee-woord-zinnen zit en je krijgt het drie jaar later terug. Dan kan het tellen, zijn of haar naam schrijven en werkwoorden vervoegen.
Als je geluk hebt en een extravert kind in huis hebt dan kun je een glimp opvangen van die tovertrucjes uit de kleuterklas. Dan weet je dat je dreumes kleuter van de dag was en dus verantwoordelijk om de yoghurt op tafel te zetten.

Je zou je bijna overbodig voelen maar soms zijn ze zodanig goed, daar in de kleuterschool, dat ingrijpen toch noodzakelijk is. Heel slim natuurlijk om die kinders ook een symbooltje te geven zodat ze weten waar hun jassen en brooddozen heen moeten, dat zorgt voor wat orde daar in kleuterland,  maar dat heeft ook wel zijn gevolgen.  Telkens wij hier dierenboekjes lezen, zien wij geen giraffen en olifanten maar Imkes en Walids. Een spin, dat bestaat ook niets, dat is een Jannes. Maar gênant wordt het als je naar het Afrikamuseum gaat om daar naar de aapjes te kijken en je dochter roep constant: "Kijk mama, Ali".

3 opmerkingen: