zondag 8 januari 2012

Mijn goede voornemens

Naar 't schijnt vinden sommigen de zogenaamde goede voornemens een beetje overroepen. Ik niet, ik vind dat plezant, zo elk jaar een keertje plannen maken om mijn leven een beetje boeiender te krijgen. Dit jaar dus weer een ganse lijst met goede voornemens voor mezelve. Een paar weinig originele natuurlijk, zoals iedere zaterdagochtend gaan lopen, of zelf de haard leren aansteken. Dat die avonden zonder lief, toch een beetje warmer zijn.

Maar er zit ook een moeilijke bij voor 2012, ik wil namelijk een beetje slimmer worden. Want de laatste tijd merk ik dat het een beetje moeilijk wordt om nog duchtig mee te doen aan discussies als het niet over stevia, het additief E412 of het bestrijden van de fruitvlieg gaat. En jammer maar helaas, heel weinig discussies houden zich aan deze onderwerpen. Het begon natuurlijk met die crisis, ik moet toegeven dat ik daar heel weinig van snap, dat er iets als de Dow Jones is die er uiteindelijk voor zorgt dat een landbouwer in Burkina Faso het eten voor zijn gezin niet meer kan betalen.  En toen werd die crisis een eurocrisis en blijkt dat ik eigenlijk totaal geen benul heb van wat dat is, dat Europa. Om dan nog maar te zwijgen van mijn kennis over dingen die zich buiten Europa afspelen.

Het liefst van al schrijf ik me dus in voor een cursus 'slimmer worden'. Het lijkt me wel wat om zo elke donderdagavond in één of andere aula te zitten en twee uurtjes een stoomcursus 'intelligente onderwerpen' te volgen. De ene donderdag zou dat dat gaan over 'socialistische politiek in Europa', de week nadien zouden we de 'onafhankelijkheid van Zuid-Soedan' behandelen en de week daarop kunnen we het hebben over 'winnaars van gerenommeerde literatuurprijzen'.
Maar helaas, Syntra heeft geen dergelijke cursus in het programma voor 2012, dus moet ik het actiever aanpakken. Mijn goede voornemen concretiseert zich dus tot het wekelijks lezen van de Knack, de echte Knack, niet de weekendknack en het lezen van non-fictie.

Het lijkt me een goed begin om te beginnen met Congo van David Van Reybroeck. Ik zal er in elk geval niet dommer van worden, maar tips zijn dus altijd welkom.
En laat vooral weten als u na verloop van tijd enige verandering merkt in deze blog. Slimmer worden, dat zal uiteraard zo zijn gevolgen hebben.

9 opmerkingen:

 1. Het probleem daarbij is vaak: wat je leest is wat je gelooft. Knack is vaak erg gekleurd vind ik. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Da's nogal eens een voornemen. Hou U niet in om uw nieuwe slimheid hier wat uit de doeken te doen...ik heb op dat gebied alleszins ook nog veel marge om slimmer te worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je weet toch al dat Zuid-Soedan onafhankelijk is, dat is meer dan ze bij bing/microsoft blijken te weten (http://binged.it/yGBjci) :p

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Congo van David Van Reybrouck lezen is een heel goed idee, echt waar! En door het te lezen leer je niet alleen veel bij over Congo, maar ook heel veel over België. En als je nu per se iets wil leren over Burkina Faso of Burundi, of over duurzaam bankieren, of nog zo'n paar dingen, dan ben je altijd welkom hier bij mij thuis, bij een fles wijn. Ik weet zeker dat ik ook slimmer zou worden van een babbel over kinderen hebben, en die zo evenwichtig mogelijk opvoeden in deze wereld... :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. In de kerstvakantie ben ik begonnen met de turf over Congo en al een 100 tal pagina's ver! Nog eventjes zoet!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 'In Europa', van Geert Mak. Verplicht en smullend lekker lezen. Wil hem wel lenen als je wil.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De shock doctrine van Naomi Klein, hij ligt hier op je te wachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met al die tips zal Elke haar goeie voornemens kunnen verlengen naar 2013 denk ik ;-)

  Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ach mens, ga gewoon middenin een hoop dommeriken staan, je zal zien : ineens ben je weer de slimme! En zonder dat het moeite kost.

  BeantwoordenVerwijderen