dinsdag 6 september 2011

Gebuisd

'Of ik AL kinderen had?' Zo begon het gesprek met iemand die ooit in de wiskundeles naast me zat en nu na 15 jaar toevallig mijn professionele pad kruiste.
Het was niet 'En anders, kindjes misschien?' Het was een  duidelijke vraag naar hoe goed ik het al gedaan had in dit leven en waar ik 'al' stond. Het was een vraag om nadien een score te kunnen geven aan mijn leven en het al dan niet als succesvol te beschouwen. En de kinderen, die zorgden zeker voor bonuspunten. Maar het was dus een neen.

Ik twijfelde even, ik kon antwoorden dat ik me al 10 jaar van hormonenkuur naar IVF-behandeling sleepte en al 21 miskramen en evenveel depressies achter de rug had. Maar ik deed het niet, ik ben altijd al hoffelijk geweest.
En toen werd er gecheckt of ik misschien op andere vlakken bonuspunten kon verdienen 'En... 'al' getrouwd?'
Maar helaas, opnieuw werd er niet gescoord. Ik voegde er zelfs aan toe dat ik zelfs geen lief had, wat me zeker enkele strafpunten zou opleveren. En toen kreeg ik als antwoord: 'Tjah, dan is het moeilijk om kindjes te hebben hé'.
Ik kreeg instant medelijden met zoveel naïviteit, had nu niemand het arme kind uitgelegd hoe kinders gemaakt worden?

En net toen ze zich omdraaide besefte ik dat ik wel had kunnen meedoen aan haar scorespelletje. De volgende vraag kwam net niet uit mijn mond:  'En...al gefrustreerd en ongelukkig?'

6 opmerkingen:

 1. Wel, omdat ik een paar seconden te laat dacht: 'DAT had ik moeten zeggen', en haar in de gang op mijn werk naroepen met 'Gefrustreerd?', leek me nu ook niet de beste zet :-)
  Maar ik doe het de volgende keer, garantie.

  Bieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Sommige mensen weten niet hoe lomp ze zijn. En de kleine woordjes zijn soms het pijnlijkst. Mijn bloed zou ook koken. Bedenk maar dat ze gewoon arm is van geest, helaas voor haar kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maak gewoon van jouw leven wat jij er wilt van maken! En kids of getrouwd zijn kan mooi zijn, maar is geen must om een leven te hebben.

  Leef jouw leven!

  Christel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een arrogante, domme tante!
  Ben je dan enkel geslaagd in het leven als je kinderen hebt en getrouwd bent? Neen, toch... Trouwens wie bepaalt er wie geslaagd is in het leven of niet. Is dat niet iets heel persoonlijks en bepalen we dat niet ieder voor zich? Als je gelukkig bent, met tevredenheid kan terugkijken op je verleden en reikhalzend uitkijkt naar morgen, dan ben je volgens mij meer dan geslaagd in het leven. Of dat is nu met of zonder kinders, man, lief, chique auto, topjob...maakt niet uit. Het is jouw leven en jouw beleving: GO GIRL!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. --> Wel, omdat ik een paar seconden te laat dacht: 'DAT had ik moeten zeggen'

  Steven Pinker heeft daar een heel mooie Engelse uitdrukking voor bedacht: "In retrotort". Zoals je blogpost dus eigenlijk...

  BeantwoordenVerwijderen