dinsdag 8 maart 2011

Vrouwendag

Wat had u gedacht. Uiteraard willen wij iets schrijven over vrouwendag en over het feit dat elke vrouw vandaag zonder schroom een paar dure schoenen mag kopen. Maar eigenlijk gaat het daar niet over, vrouwendag.
En misschien moeten we af en toe ook eens iets serieus nemen... want ook met dure schoenen en hoge hakken kunnen wij dat.

Maar vooral willen wij op vrouwendag lui zijn en laten we de praatjes over vrouwendag over aan onze mannelijke gastblogger, T.

Vrouwendag? For shizzle, my nizzle!

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Hoera voor de vrouwen, denk je dan. Maar jammer genoeg is zo’n dag natuurlijk geen feest. De schaduwkant van zo’n mediatiek spotlight op vrouwenrechten is dat op veel plaatsen in de wereld vrouwen nog steeds oneerlijk, brutaal, gruwelijk zelfs worden behandeld. Gisteren verscheen bijvoorbeeld nog een  opiniestuk van Mia Doornaert in De Standaard waarin ze aanklaagt dat feminisme ‘oubollig’ is in ons maatschappelijk debat, dat flagrante mishandeling van vrouwen in landen als Afghanistan en Zuid-Afrika nog steeds tolereert als ‘culturele verschillen’. “Prettige Vrouwendag morgen”, besluit ze ironisch.

De ondertitel van Doornaerts bijdrage is ‘Seksistisch taalgebruik is overal’ en als het over taalgebruik gaat, spits ik de (beroepsmisvormde) oren. Doornaert schrijft: 

Het is en blijft schokkend hoezeer het taalgebruik in ons politiek debat, in onze media blijft verschillen naargelang het over 'ernstige zaken' of over vrouwen gaat. Racisme is nooit verdedigd in naam van 'cultuur', ongenadige discriminatie van vrouwen wel. (…) Als mannen elkaar voor vuile vis uitschelden hebben ze een politiek debat. Als vrouwen nog maar van mening verschillen zitten ze 'elkaar in de haren'.

Nu geef ik toe dat ik me ook af en toe erger aan feministen en hun ideetjes over taalgebruik. Zo heb ik er eentje gekend die op een faculteitsraad bezwaar aantekende tegen het examenreglement omdat daarin gesproken wordt over ‘De student (…) hij’, terwijl de meerderheid van de studenten in de Faculteit Letteren vrouwen zijn! Dat moest dringend aangepast worden in ‘De student (…) zij’, vond de dame, dat was alvast statistisch juister. Maar ‘de student’ is in het Nederlands nu eenmaal grammaticaal een mannelijk woord, net zoals ‘het paard’ er één onzijdig is. Terwijl er natuurlijk alleen maar hengsten en merries zijn.

En toch heeft Mia Doornaert een punt. Onze cultuur is nog steeds doordrongen van seksistisch taalgebruik. Neem nu muziek, hiphop en r&b bijvoorbeeld. Van seksistische praat gesproken. De cultuur die pubers via MTV, TMF of JIM straffeloos inpompt dat vrouwen bitches, hoes en golddiggers zijn. Maar ook in wat wel eens doorgaat als ‘alternatieve’ hiphop vind je dat soort toestanden. Zoals bij de Turks-Gentse Fatih die zijn subtiel getitelde nummer Bitches opent met de rhymes:

Ik word ziek als ik in de Veldstraat loop en mijn zusters zie
lopen zonder zelfrespect gewoon een paar tieten. Het type:
drie kilo make-up, vier keer niets te bieden,
behalve vijf keer twee paar lieven.
Vieze vuile hypocriete bitches:
thuis zijn ze poeslief, buiten zoeken ze piemels.

Grof, technisch slecht (twee keer ‘lopen’ op twee regels en ik snap de wiskunde ook niet zo goed) en vooral zeer ironisch. Wie is hier hypocriet?  

Gelukkig is er ook een andere stem. Terwijl ik op de trein Doornaerts stuk las, stond in mijn iPod óók hiphop op, maar van een ander allooi. Gang Starr, een collectief uit de jaren ‘80 en ‘90 dat nummers maakte met titels als Discipline (stel je voor). Dat begint zo:

Just because I want to, don’t mean I will,
and just because I’m angry, that don’t mean I’d kill,
just because she looks good, that don’t mean I’d hit it,
and just because I’m horny, that don’t mean I’m with it,
just because I make records, don’t mean I’m gassed,
just because I’m rapping, don’t mean I chase ass,
just because I’m wiling, don’t mean I can’t stop,
I got discipline, baby, and I use it a lot.

Dat is hiphop. Militant, sociaal geëngageerd, van het soort waarover Dead Prez zingt in hun lijflied Hip-Hop. Met teksten die gaan over the real world, over my woman’s disrespected en waar ze de vloer aanvegen met gasten die liever een Beamer of een gouden kettingske willen dan freedom or justice

En daarom, op deze Internationale Vrouwendag, een oproep aan de mannen en een wens voor de vrouwen. Aan de mannen: kijk eens naar de clip van Hip-Hop of Discipline op YouTube. Het zijn vette tracks met straffe rhymes en sterke clips. Voor de vrouwen: Prettige Vrouwendag vandaag. Zonder ironie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten