donderdag 17 februari 2011

Rondpunt


  
Het rondpunt, een typisch fenomeen van de jaren ‘90. 


Daarvoor hadden we gewone kruispunten... maar plots werden die overal vervangen door ronde punten. De rotonde zou volgens het alleswetende world wide web  "het aantal conflicterende bewegingen" immers minimaliseren. En met het verminderen van die conflicterende bewegingen en het toenemen van de verkeersvlotheid kregen we er dus ook wat extra ruimte bij. Want in het centrum van dat ronde punt vind je immers een rond pleintje. 

En daar wisten wij, creatieve Vlamingen wel iets mee te doen.
En zo komt het dat je vandaag de vreemdste zaken tegenkomt langs Vlaamse wegen. Want, als er iets is waar we goed in bleken, dan is het wel absurditeiten neerpoten op ronde punten.
Dit is toch mijn conclusie na mijn verder volstrekt nutteloze fotoreportage.


En ik vraag me af, hoe dat dan in zijn werk ging, zo een 15 jaar geleden op de gemeenteraad, alwaar beslist werd wat er op het rond punt moest komen.

Zat er in Ieper een David Copperfield -fan? Getuige daarvan dit ronde punt. Misschien dat je de eerste maal een extra toertje rijdt om de magie ervan te bewonderen, maar na een tweede toertje heb je de truc toch door, niet?


En wie hakte de knoop door in Poperinge zoals in de foto hierboven, was het Mathildes nonkel?  Was de chaos het doel, het random neerpoten van een hoppebel en een paar kepers? Of hebben we dat te danken aan de mannen van de groendienst, die het jobke moesten klaren zonder handleiding?

En in Kortrijk, goede god, wie haalde het daar in zijn hoofd om het rond punt te versieren? Met de kop van cowboy Henk... in buxusplantjes...


Noot van de redactie: het plaatsen van absurditeiten is echter niet louter een westvlaamse hobby zoals het verslag hierboven zou kunnen doen vermoeden. De kunstwerkjes kom je overal tegen. Alleen is mijn steekproef niet zo representatief, aangezien ik me voor mijn stagebezoeken enkel in West-Vlaanderen moet verplaatsen... langs Vlaamse schone wegen...en ronde punten.

2 opmerkingen:

  1. en de gesmolten penis in Oudenaarde! Als je ronde punten wil zien: neem dan de N60 richting Ronse. Rijplezier verzekerd! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. idd, het zou een vrouw die uit de Schelde rijst moeten voorstellen...

    BeantwoordenVerwijderen