dinsdag 12 juni 2012

Afrika

Basisschool staakte heeft de 'diversiteitsprijs' van Lokeren gewonnen... voor hun projectweek rond 'Afrika'. Daar gaat mijn nekhaar nu eens echt van recht staan. U moet weten, de school Staakte, dat is hier zo een beetje de 'eliteschool'. Staakte ligt aan de rand van de stad en van heinde en ver komen ouders er hun kleuters  inschrijven. Want vooral, Staakte is een witte school. Een school zonder  allochtone kleuters, dat moet wel een goede school zijn. Groot was dan ook de ontgoocheling toen er dit jaar een 'kleuter-inschrijvingsbeleid' werd gehanteerd en Staakte moest rekening houden met woonplaats en GOK-leerlingen.
Maar Staakte heeft wel de 'diversiteitsprijs',  ze hebben een week rond Afrika gewerkt. Er werd zelfs Afrikaans gekookt, gedanst en geld ingezameld voor een school met arme kindjes.
De school van mijn kindjes, die heeft dat niet zo een Afrikaweek, waarom zouden ze. Geen enkele school heeft zoveel nationaliteiten, kindjes met andere roots en andere verhalen, daar is geen Afrikaweek voor nodig. De juffen uit de eerste kleuterklas hebben er geen diversiteitsprijzen nodig om hun verhaaltjes met handen en voeten te vertellen aan de dreumessen die nog geen Nederlands begrijpen. Op de oudercontacten wordt er gewerkt met een tolkentelefoon. Brugfiguren worden ingezet om te zorgen dat iedereen elkaar begrijpt, of je nu van Afrika komt of uit de rand van Lokeren.

Maar die juffen en de directie, die doen dat allemaal, met een grote glimlach, omdat ze weten dat ze zo alle kindjes kansen geven.

Diversiteitsprijzen voor projectweken rond Afrika. Zijn we dan echt in dat stadium blijven steken?

2 opmerkingen:

  1. Dat dergelijke projecten een diversiteitsprijs krijgen bewijst dat we in Vlaanderen nog een hele weg te gaan hebben. Maakt me kwaad eigenlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat E zegt. En 'arme' kindjes op de andere school...

    BeantwoordenVerwijderen