vrijdag 20 april 2012

Kony2012

De video circuleert al sinds begin maart en kreeg naast veel steun ook al heel wat kritiek.

Jammer dat ik het debat gisteren miste aan de UG: 
'Heeft het zin de wereld te informeren, te sensibiliseren en te mobiliseren met behulp van een propagandafilmpje, bedrukte T-shirts en armbandjes, en kan deze hype dus een invloed hebben op hoe mensen aankijken tegen onrecht in de wereld? 
Of kan een paternalistisch filmpje, waarin een blond jongetje de hoofdrol speelt en waarin de complexe politieke situatie in Centraal-Afrika uiterst simplistisch wordt voorgesteld, enkel nadelig zijn voor de heersende noord-zuidverhoudingen? Kunnen sociale media de wereld veranderen, of blijven duiding en contextualisering onontbeerlijk?'

Ik vraag het me af, en het laat me niet los, ik heb deze morgen toch 30 minuten geboeid naar het hele filmpje gekeken (ook al had ik er helemaal geen tijd voor).

Wat denk jij? (In ieder geval, deze nacht wordt Kony 'beroemd')


3 opmerkingen:

  1. Ik was wel op de lezing gisteren op de UGent, heel interessant trouwens, met mooie duiding door specialisten op alle vlakken: die van geëngageerde burgers die zich aangesproken voelden, een expert in sociale media, twee proffen met een ongelooflijke kennis over Centraal Afrika en meer bepaald Uganda. Het was een zeer evenwichtig panelgesprek en het heeft me gesterkt in wat ik al dacht. Ja, sociale media zijn een krachtig middel en kunnen de wereld niet veranderen, maar die verandering wel ondersteunen. Net zo goed kunnen ze de verspreiding van een zeer misleidende boodschap ondersteunen. Dat Kony beroemder zal zijn, dat staat vast. Of al die mensen die Kony kennen ook iets beter begrijpen wat er echt in Centraal-Afrika speelt (geostrategische en militaire belangen) en daar eens hun stem over zouden willen verheffen, betwijfel ik. Of ze hierdoor begrijpen dat duizenden Ugandezen sterke mensen zijn die hun eigen oplossingen kunnen bedenken en dat ook doen evenmin. En of dit zal helpen om hem voor het Internationaal Strafhof te krijgen? Misschien zal het tot een nieuwe trofee à la Bin Laden leiden... heel waarschijnlijk tot een nieuwe explosie van vreselijk geweld in een regio die al 50 jaar het ergste van het ergste ondergaat.

    Het filmpje is pakkend, ja. Het is goed gemaakt. Maar het is o zo ongenuanceerd, het bevat echte onwaarheden ook trouwens. En het blijft gek dat een humanitaire organisatie zo sterk pleit voor militaire interventie.

    Dat denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wow, ik keek 's avonds. Wat een aangrijpende actie.

    BeantwoordenVerwijderen