woensdag 1 februari 2012

Olijf

Ik heb een unieke vriendin. Niet dat ze zo speciaal is. Alé ja, natuurlijk is ze wel speciaal, maar ze is uniek in de zin dat ze een van de laatste uit de vriendenkring is die nog rookt. De laatste der Mohikanen.
Stoppen met roken, ik juich dat doe, u weet wel, om de voor de hand liggende redenen.  En ik stimuleer dat ook, dat stoppen, ik heb mijn twee verstokte rokersvriendinnen een vier-gangen-etentje beloofd als ze volhouden.
Dat is extrinsieke motivatie en dat mag best.  Ik ga ervan uit dat ze graag komen eten, anders werkt het trucje niet, uiteraard. 

Die langst rokende vriendin die heeft blijkbaar nog meer extrinsieke motivatie nodig, want toen ze me zondag opzocht en tussen twee gangen (ja er wordt hier nogal in gangen gekookt) haar sigaret ging roken op mijn koertje riep ze me heel enthousiast toe
 ‘Hey, weet je wel dat er een olijf aan je olijfboom groeit?!’.

Què? Echt waar dus, ben het gaan verifiëren. Een groeit een olijf aan mijn olijfboom van de Brico. Dat betekent dat die daar moet zijn gegroeid tussen oktober en nu. Ik heb geen reden om 7 minuten in de vrieskou, minutieus een olijfboom te observeren.  De rokende vriendin dus wel.
Is dit niet onwaarschijnlijk graaf? Ik dacht dat olijven enkel groeiden in warme landen in de zomer. Een echt microklimaat is dat hier niet op die Ledebergse koer. Misschien houden olijfbomen wel van pittageurtjes, I donnow…
Maar anyway, ik wil die houden, die boom. Heb die al wat dichter tegen het raam gezet, om te beschutten, maar zet ik die best binnen? Trek ik er een zak over? Wat doe je daar eigenlijk mee? Iemand met groene vingers?

6 opmerkingen:

 1. Een olijfboom zet je best binnen in de winter. Die van ons staat in het kot tussen de toekomstige isolatie van ons huis.
  Maar wtf, een olijf? Dat komt vast en zeker in de Ledebergse gazet. Weird! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Amai, dat wordt wel een zeer exclusief aperitief-hapje!!!!! Binnen zetten die boom. Zo snel mogelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ...of misschien haalde die rokende vriendin wel een grapje met je uit en prikte ze de olijf er stiekem op...
  nogmaals bedankt voor het heerlijke 4-gangen menu waar ik als roker toch van mocht komen genieten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Blijkbaar is de boom niet zo uniek, bij mijn ouders hangen er momenteel twee olijfjes aan de boom.
  Gelukkig heb ik een unieke vriendin!

  B.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. zo ziet ge maar weer, wat die rokende vriendin en de olijfboom in den hof met elkaar gemeen hebben: 't zijn allebei de laatsten... toch graaf, maar misschien moet ge 't bij dit weer toch maar binnenzetten (de boom bedoel ik, niet de vriendin)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn eerste olijfboom (ook van de Brico) zette ik vorig jaar binnen en die verloor al zijn bladeren. Nadat ik hem al maanden had opgegeven (maar hij stond nog altijd wel naast de voordeur in verpieterde versie), kwam er tegen de winter terug groen aan, maar toen had ik er al een volgende gekocht (van den Aldi). Nu staan ze onder de carport tegen de muur waar ook de chauffageketel zich bevindt. Omdat ik van de verkoopmeneer hoorde dat ze tot min 5 buiten kunnen blijven.
  Voila, ik mag dan geen schoenen hebben, maar wel twee (2!) olijfbomen.

  BeantwoordenVerwijderen