dinsdag 13 december 2011

Jezus en de Farizeeërs

Het was zondagochtend en de tv stond aan. Ik moet toegeven dat dat wel regelmatig gebeurt, kwestie van een croissant op een rustige manier in je maag te krijgen.
Maar mijn dochter vond haar Ketnet niet en bleef plots steken bij de obligate misviering. Inderdaad, ik schrok daar ook van, maar de mis op tv volgen, dat kan blijkbaar nog altijd.

En uiteraard kwam de vraag wat dat was en wat ze daar deden op tv. Ik dacht me er met een simpel antwoord vanaf te maken. 'Dat, mijn lieve kind, dat is een misviering'. Ik was er dan ook echt van overtuigd dat ik daarmee genoeg had gezegd . Mijn dochter zit sinds dit jaar immers in het Katholieke onderwijs. Ik had toch niet voor niets nachten wakker gelegen en liggen piekeren of al die Jezus-en-apostel-verhaaltjes haar niet teveel zouden schaden.

Maar neen dus, mijn dochter keek me met gefronste wenkbrauwen aan en zei: 'Een wat ?'.
De dialoog werd verder gezet en ik vroeg  of ze misschien al van God had gehoord. Maar neen, die kende ze ook niet. En Jezus, daar had de juf echt nog nooit over verteld.

Lap, nu heb ik ze naar een Katholieke school gestuurd en gaan ze op Kerstdag nog steeds denken dat oma zich een nieuw poppenhuis heeft aangeschaft. Leuk om te spelen, dat wel, zo een huisje met een kindeke dat in een voederbak past.

Zou ze dan ook nooit leren wat een tollenaar is?
Iemand bekend met de leerplannen?

5 opmerkingen:

 1. Bij ons in het dorp worden de kleintjes al van in de kleuterschool gebrainwashed. Kindje Jezus, God, de Heilige Geest en zelfs de paus worden er met de paplepel in gegoten...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Naar welke kleuterklas is jouw dochter geweest? Daar mag mijn dochter of zoon -als ik er ooit een heb- ook direct naartoe. Mijn scholen waren niet allemaal even katholiek maar God paste altijd in het plaatje...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dacht ooit in het journaal gehoord te hebben dat die misviering op tv vervangen was door een islamitische uitzending. Niet dus?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Onze dochter al helemaal weg van baby in de stal ?

  Josje De Zwarte

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ja, ikke.
  Geen nood, die tollenaars en andere bleitkousen wiens voeten met haar moeten afgedroogd worden worden er nog mettertijd ingeramd. Bereid je ook voor op de tien geboden, Jozef in de put en nog meer schimmige figuren die niet altijd even verdraagzaam zijn.

  Uw juf wijkt af van de kleuterleidsters alhier. In de derde kleuterklas spaarde de helft van de jong beeldekens van heiligen ipv de smurfen.

  BeantwoordenVerwijderen