maandag 30 januari 2012

Staking

Uiteraard heb ik niet gestaakt vandaag, wat zou ik, ik ga met veel plezier werken tot mijn 65ste.  Of zoals Wouter Van Driessche het zo schoon verwoordde in de Standaard Weekblad. Moeilijk is dat toch niet, zo een beetje tokkelen op een Ipad, in een pas verbouwde keuken, een espresso uit de nieuwe Zwitserse espressomachine binnen handbereik en een muziekje op de achtergrond.
Jaja, iedereen moet zijn steentje bijdragen in tijden van economische crisis en we moeten met zijn allen een beetje welvaart afstaan.

Maar omdat ik misschien ergens wel inzag dat niet iedereen 'tokkelen op een Ipad met een espresso' als job had, legde ik mezelf op om me dit weekend te verdiepen in de materie, met als einddoel  tegen zondagavond een oordeel te hebben over de staking. En ik zeg je, er zijn makkelijker dingen, niet alleen zijn we pas januari en ben ik pas begonnen met mijn nieuwe voornemen waardoor het nog even wachten is op resultaat (lees: zoveel slimmer ben ik dus nog niet).  Het was verdorie moeilijk om echt te weten te komen waarvoor ik nu moest staken. Lectuur genoeg, dat wel,  en meningen in overvloed, maar  het lukte me niet een oordeel te vellen en te weten of ik nu al dan niet een rood plastieken jasje moest aantrekken deze morgen om me daarmee dan direct ook de woede op de hals te halen van mijn leeftijdsgenoten.

Ik heb het niet gedaan, ik heb geen zo'n een jasje, maar ik ben wel op een verdomd goed opiniestuk gelezen. Dit moet je lezen. 
En ik weet nu iets beter waarom ik eigenlijk dat jasje niet aangedaan heb, ik ben een individualistische loonslaaf, en geloof me, ik ken er nog van die soort, heel veel zelf.
Maar ik ga stoppen met die vakbonden te bashen...
... behalve die vakbond van de NMBS, ik ben ook nog eens  een opportunistische loonslaaf.

2 opmerkingen:

 1. Ik voelde mij ook even helemaal betrapt toen ik Blommaert las. Sterk stuk. De lezing die Verhaeghe gaf in Vooruit is ook zeer de moeite: http://westrikeback.vooruit.be/?page_id=25 (video vanaf minuut 73 en ook als pdf beschikbaar).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vond die schrijvende mens nogal gekleurd.

  En voorts wil ik dat de arme dutsen van de maatschappij ook nog kunnen overleven.

  Vanmorgen op radio 1 gehoord dat 77.8 % van de werknemers in 'ziekmakende' jobs werkte. En dan bedoelde hij niet giftige verf.
  De zorgsector stond daarbij op één. (En dan bedoelde hij niet door de bacteriën)
  Toen heb ik toch ook eens drie keer met mijn wenkbrauwen gezwengeld om vervolgens te gaan buurten bij iemand van mijn leeftijd die renteniert en wiens expresso op was en de Ipad verhielp daar niks aan. 't Werd filterkoffie zuipen.

  BeantwoordenVerwijderen